Velikonoční dobroty - beránek
Velikonoční beránek je tradiční český velikonoční moučník.
Zde je recept na jeho přípravu:
Ingredience:
- 2 ks vejce
- 4 ks žloutek
- 4 ks bílek
- 200 g cukr krupice
- 1 balíček vanilkový cukr
- Špetka citronová kůra
- 240 g polohrubá mouka
- 1 lžíce citronová šťáva
Poleva:
- 1 ks bílek
- 100 g cukr moučka
- 1 lžička citronová šťáva
Na ozdobu:
- 2 ks mandle
- 1 ks lískové oříšky
Postup:
- Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny.
- Do této pěny lehce vmícháme mouku, a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků.
- Troubu předehřejeme na 190°C.
- Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme.
- Beránka upečeme do růžova, a ještě horkého vyklopíme.
- Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu.
- Vzniklou polevou beránka nazdobíme, mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos.
- Velikonočního beránka ozdobíme mašlí a naaranžujeme na sváteční stůl.
Tento recept je jedním z mnoha variant, jak připravit velikonočního beránka. Můžete experimentovat s přidáním různých ingrediencí, jako jsou ořechy, rozinky nebo třeba kokos, aby byl beránek přesně podle vašeho gusta1. Přeji vám úspěšné pečení a veselé Velikonoce!